Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV)

Elke stap telt! Samen op weg naar een verbeterde productsamenstelling in 2030

Over de NAPV

Waarom een Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV)?

Overgewicht en chronische ziekten komen vaak voor in Nederland: De helft van de volwassenen is te zwaar. Daarom moeten we de gezonde keuze gemakkelijker maken. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt mensen hierbij. Maar omdat we ook producten eten die niet in de Schijf van Vijf staan, heeft de Rijksoverheid samen met voedingsexperts een aanpak voor productverbetering ontwikkeld, de NAPV.

Lees meer over de aanleiding en ontwikkeling van de NAPV op de NAPV-pagina van de overheid, of bij meer informatie.

Voor wie?

De NAPV is er voor een brede groep voedselproducenten- en aanbieders, van multinational tot mkb, van fastservice restaurant tot cateraar en van supermarkt tot groothandel. Met als doel dat deze partijen allen werken aan het verbeteren van het voedselaanbod door het gehalte aan zout, suiker en verzadigd vet in bewerkte producten te verlagen en de hoeveelheid voedingsvezel te verhogen. Zodat winkels, horeca en catering verbeterde bewerkte producten aanbieden.

Wil je ook aan de slag met de NAPV of heb je extra informatie nodig?

In het stappenplan vind je hoe je te werk kunt gaan. In drie stappen nemen we je mee op weg naar een plan van aanpak. Bij iedere stap staan nuttige tips en links, om zelf mee aan de slag te gaan, maar ook om de samenwerking op te zoeken.

Hoe werkt de NAPV?

Productverbetering werkt het beste als de hele voedingsmiddelsector aan de slag gaat met het verlagen van de gehalten aan zout, suiker en verzadigd vet in bewerkte producten en het verhogen van de hoeveelheid voedingsvezel. Daarom heeft de overheid samen met experts grenswaarden en doelen opgesteld. Het RIVM monitort de voortgang op basis van data uit de Levensmiddelendatabank (LEDA) die bedrijven zelf (meestal automatisch) aanleveren. Via het Fabrikanteninzageportaal kun je de gegevens van je eigen producten in de LEDA inzien.

In de infographic van de overheid staat de gehele NAPV-systematiek overzichtelijk op een rij en in meer informatie vind je links naar alle beschikbare achtergrondinformatie.


Grenswaarden en rekentool

Er zijn grenswaarden1 voor verschillende productgroepen. Zij zijn per voedingsstof (zout, suiker, verzadigd vet en vezel) opgesteld en kennen drie waarden: hoog, midden, laag. Hierdoor valt ieder product op basis van de grenswaarden, per voedingsstof, in een van de vier treden. Op de hoogste treden staan de producten met een hoog gehalte van deze voedingsstof. Fabrikanten kunnen de grenswaarden gebruiken om hun producten stapsgewijs te verbeteren (zie afbeelding). 

Een fictief product met trapsgewijze grenswaarden voor vier voedingsstoffen

Tip: Wist je dat er een NAPV-rekentool is om snel de NAPV-treden van je producten te berekenen?

1Bij het opstellen van de productcriteria zijn professionals, zoals fabrikanten, supermarkten, horeca, cateraars, wetenschappers en consumentenorganisaties om advies gevraagd. Ook is per productgroep gelet op de technologische kanten en wat volgens de wet is toegestaan.

Tool voor inkoop

Koopt jouw bedrijf in bij de groothandel? Wist je dat de grenswaarden zoals je die kunt vinden in het totaaloverzicht in Excel ook bruikbaar zijn als inkoopcriteria? Het overzicht biedt je de mogelijkheid om bij de bestelling rekening te houden met de NAPV-grenswaarden. Zo kun je ervoor kiezen geen producten met voedingsstoffen boven een bepaalde grenswaarde voor zout, suiker en verzadigd vet meer op het menu te zetten. 

Ook als je verantwoordelijk bent voor het briefen van je leveranciers m.b.t. nieuwe recepturen kun je dit totaaloverzicht in Excel gebruiken. Het overzicht biedt je de mogelijkheid om bij nieuwe producten rekening te houden met de NAPV-grenswaarden. Zo kun je ervoor kiezen geen producten meer af te nemen met zout, suiker en/ of verzadigd vet boven een bepaalde grenswaarde.

Doel 2030

Het doel voor 2030 is dat - per voedingsstof - 50% van de producten uit elke productgroep in de meest gunstige trede valt. En slechts 10% van de producten in de minst gunstige.

Verdeling producten per productgroep naar hoeveelheid zout, suiker,  verzadigd vet en/ of vezel in 2030:




Inzicht in de voortgang en data-aanlevering

Levensmiddelendatabank (LEDA)

In de LEDA staan de etiketgegevens van meer dan 150.000 producten die te koop zijn in Nederland. Meer dan 75% van alle producten in de supermarkt staat in de LEDA. Het RIVM heeft berekend dat dit voldoende is om de voortgang van productverbetering te kunnen monitoren. Deze producten zijn ingedeeld in productgroepen. Zoals brood, frisdranken en sauzen.

Het aanleveren van data voor de LEDA

Het is belangrijk dat de gegevens in de LEDA een zo goed mogelijke afspiegeling zijn van de voedingsmiddelen op de markt. Voor de NAPV, maar ook als basis voor consumenteninformatie en voedingsbeleid en -onderzoek. De meeste bedrijven leveren hun gegevens automatisch aan, via GS1 databank, ImpactBuying B.V. (SIM), PS in foodservice, Brandbank, of via koppelingen met eigen databanken. Dagelijks vindt er een update plaats van gegevens met de externe databanken, zodat de meest actuele gegevens gebruikt worden. Uploaden kan ook handmatig, dan is het wel belangrijk om minimaal twee keer per jaar gegevens opnieuw aan te leveren. Voor Nutri-Score is dit verplicht.

Tips voor het aanleveren van data

Fabrikanteninzageportaal

Voedingsmiddelengroepen

Afspraken

Ben jij merkeigenaar en sta jij hier niet tussen? Wil je wel aansluiten bij de afspraken? Meld je dan aan via napv@productverbetering.nl

Aardappelgerechten

Kant-en-klaarmaaltijd onderdelen

Rijstgerechten

Pasta- en noedelgerechten

Brood(vervangers) en ontbijtgranen

Melkproducten en plantaardige vervangers

Kaas

Vleesbereidingen

Vleeswaren en -conserven

Vis

Vleesvervangers

Vleesvervangers

Soepen en bouillons

Sauzen

Hartige snacks

Banket en zoetwaren

Dranken

Broodbeleg

Pizza, wrap, roti en hartige taart

Planning NAPV-Netwerkregisseur 2025

*De hele voedingsmiddelengroep wordt besproken, dus inclusief zo veel mogelijk bijbehorende subgroepen.
**Staan jouw producten niet op de planning in 2025? Laat je daardoor niet weerhouden en ga zelf aan de slag. Voor meer informatie: zie Stappenplan. ( Kan hier een hyperlink naar het Stappenplan?

Wil je ook meedoen aan bestaande afspraken of werk je aan een nieuw samenwerkingsverband?

Neem contact op met je branchevereniging en/ of met de NAPV-netwerkregisseur.

Praktijkvoorbeelden

ketensamenwerking

Bakkerszout 2.0

Hier jouw inspanningen terugzien?

Neem contact op met de NAPV-netwerkregisseur

Platform productverbetering

Deze landingspagina is het resultaat van een samenwerking tussen projectpartners uit alle relevante sectoren, om informatie, sectorafspraken en inspirerende voorbeelden over productverbetering te delen.

Contact

NAPV-netwerkregisseur en VWS

Maud Theelen heeft in opdracht van VWS als taak bedrijven en branches te activeren, verbinden en ondersteunen bij de NAPV en te helpen bij het maken van gezamenlijke NAPV-afspraken. Neem contact op via napv@productverbetering.nl

Foodvalley

Voor vragen over productverbetering die breder zijn dan de realisatie van NAPV-afspraken (bijvoorbeeld over innovatie, consumentengedrag, ondernemerschap, ketensamenwerking en het delen van productiefaciliteiten en kennis) kun je contact opnemen met de Healthier Food Communityvan Foodvalley: vera.hoynckvanpapendrecht@foodvalley.nl

Voedingscentrum

Voor inzage in het Fabrikantenportaal of vragen over het aanleveren van data aan de LEDA, kun je een mail sturen naar levensmiddelendatabank@voedingscentrum.nl

RIVM

Heb je vragen over de productgroepindeling of de NAPV-methodiek? Stuur dan een email naar de helpdesk van het RIVM: productverbetering@rivm.nl

Meer informatie

NAPV-systematiek/grenswaarden

Voor horeca en catering

Het Fastservice Manifest is ontstaan uit een werkgroep van fastservice restaurants en een maaltijdbezorger die samen een ‘coalition of the willing‘ vormen, onder andere om aan de slag te gaan met productverbetering. Ze stellen gezamenlijke doelen en delen kennis en ervaring. Wil je je hierbij aansluiten? Hier staat hoe dat kan.


Voor horeca en catering zijn naast de NAPV-criteria ook de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum een handige tool voor een gezonder aanbod.


Ten behoeve van inkoop bij de groothandel zijn de grenswaarden uit het totaaloverzicht in Excel ook bruikbaar zijn als inkoopcriteria.


Ten behoeve van het briefen van leveranciers m.b.t. nieuwe recepturen zijn de grenswaarden uit het totaaloverzicht in Excel ook bruikbaar (tevens geschikt voor supermarkten en groothandels).

Diversen