Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV)
Elke stap telt! Samen op weg naar een verbeterde productsamenstelling in 2030
Over de NAPV
Waarom een Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV)?
Overgewicht en chronische ziekten komen vaak voor in Nederland: De helft van de volwassenen is te zwaar. Daarom moeten we de gezonde keuze gemakkelijker maken. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt mensen hierbij. Maar omdat we ook producten eten die niet in de Schijf van Vijf staan, heeft de Rijksoverheid samen met voedingsexperts een aanpak voor productverbetering ontwikkeld, de NAPV.
Lees meer over de aanleiding en ontwikkeling van de NAPV op de NAPV-pagina van de overheid, of bij meer informatie.
Voor wie?
De NAPV is er voor een brede groep voedselproducenten- en aanbieders, van multinational tot mkb, van fastservice restaurant tot cateraar en van supermarkt tot groothandel. Met als doel dat deze partijen allen werken aan het verbeteren van het voedselaanbod door het gehalte aan zout, suiker en verzadigd vet in bewerkte producten te verlagen en de hoeveelheid voedingsvezel te verhogen. Zodat winkels, horeca en catering verbeterde bewerkte producten aanbieden.
Wil je ook aan de slag met de NAPV of heb je extra informatie nodig?
In het stappenplan vind je hoe je te werk kunt gaan. In drie stappen nemen we je mee op weg naar een plan van aanpak. Bij iedere stap staan nuttige tips en links, om zelf mee aan de slag te gaan, maar ook om de samenwerking op te zoeken.

Hoe werkt de NAPV?
Productverbetering werkt het beste als de hele voedingsmiddelsector aan de slag gaat met het verlagen van de gehalten aan zout, suiker en verzadigd vet in bewerkte producten en het verhogen van de hoeveelheid voedingsvezel. Daarom heeft de overheid samen met experts grenswaarden en doelen opgesteld. Het RIVM monitort de voortgang op basis van data uit de Levensmiddelendatabank (LEDA) die bedrijven zelf (meestal automatisch) aanleveren. Via het Fabrikanteninzageportaal kun je de gegevens van je eigen producten in de LEDA inzien.
In de infographic van de overheid staat de gehele NAPV-systematiek overzichtelijk op een rij en in meer informatie vind je links naar alle beschikbare achtergrondinformatie.
Grenswaarden en rekentool
Er zijn grenswaarden1 voor verschillende productgroepen. Zij zijn per voedingsstof (zout, suiker, verzadigd vet en vezel) opgesteld en kennen drie waarden: hoog, midden, laag. Hierdoor valt ieder product op basis van de grenswaarden, per voedingsstof, in een van de vier treden. Op de hoogste treden staan de producten met een hoog gehalte van deze voedingsstof. Fabrikanten kunnen de grenswaarden gebruiken om hun producten stapsgewijs te verbeteren (zie afbeelding).
Een fictief product met trapsgewijze grenswaarden voor vier voedingsstoffen
Tip: Wist je dat er een NAPV-rekentool is om snel de NAPV-treden van je producten te berekenen?
1Bij het opstellen van de productcriteria zijn professionals, zoals fabrikanten, supermarkten, horeca, cateraars, wetenschappers en consumentenorganisaties om advies gevraagd. Ook is per productgroep gelet op de technologische kanten en wat volgens de wet is toegestaan.
Tool voor inkoop
Koopt jouw bedrijf in bij de groothandel? Wist je dat de grenswaarden zoals je die kunt vinden in het totaaloverzicht in Excel ook bruikbaar zijn als inkoopcriteria? Het overzicht biedt je de mogelijkheid om bij de bestelling rekening te houden met de NAPV-grenswaarden. Zo kun je ervoor kiezen geen producten met voedingsstoffen boven een bepaalde grenswaarde voor zout, suiker en verzadigd vet meer op het menu te zetten.
Ook als je verantwoordelijk bent voor het briefen van je leveranciers m.b.t. nieuwe recepturen kun je dit totaaloverzicht in Excel gebruiken. Het overzicht biedt je de mogelijkheid om bij nieuwe producten rekening te houden met de NAPV-grenswaarden. Zo kun je ervoor kiezen geen producten meer af te nemen met zout, suiker en/ of verzadigd vet boven een bepaalde grenswaarde.
Doel 2030
Het doel voor 2030 is dat - per voedingsstof - 50% van de producten uit elke productgroep in de meest gunstige trede valt. En slechts 10% van de producten in de minst gunstige.
Verdeling producten per productgroep naar hoeveelheid zout, suiker, verzadigd vet en/ of vezel in 2030:
Inzicht in de voortgang en data-aanlevering
NAPV-monitor

Levensmiddelendatabank (LEDA)
Tips voor het aanleveren van data
Fabrikanteninzageportaal
Voedingsmiddelengroepen
Afspraken
Ben jij merkeigenaar en sta jij hier niet tussen? Wil je wel aansluiten bij de afspraken? Meld je dan aan via napv@productverbetering.nl
Aardappelgerechten
Aardappelgerechten
Aardappelen met vlees of vis en groente
Zoutgehalte:
In 2027 zal 30% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen. In 2030 is het doel dat 50% van de producten in de meest gunstige categorie valt en maximaal 10% in de minst gunstige categorie.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Iglo, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea.
Aardappelen met vleesvervanger en groente
Zoutgehalte:
In 2027 zal 30% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen. In 2030 is het doel dat 50% van de producten in de meest gunstige categorie valt en maximaal 10% in de minst gunstige categorie.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea.
Stamppot met aardappel, groente en vlees(vervanger)
Zoutgehalte:
In 2027 zal 30% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen. In 2030 is het doel dat 50% van de producten in de meest gunstige categorie valt en maximaal 10% in de minst gunstige categorie.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea.
Stamppot met aardappel en groente, zonder vlees(vervanger)
Zoutgehalte:
In 2027 zal 30% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen. In 2030 is het doel dat 50% van de producten in de meest gunstige categorie valt en maximaal 10% in de minst gunstige categorie.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea.
Zuurkoolstamppot
Zoutgehalte:
In 2025 zal 50% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea
Kant-en-klaarmaaltijd onderdelen
Kant-en-klaarmaaltijd onderdelen
Aardappelgerecht
Zoutgehalte:
In 2025 zal 50% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Iglo, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea
Gerecht van vlees of vleesvervanger, zonder koolhydraatcomponent
Zoutgehalte:
In 2027 zal 30% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen. In 2030 is het doel dat 50% van de producten in de meest gunstige categorie valt en maximaal 10% in de minst gunstige categorie.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Iglo, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea.
Ragout
Zoutgehalte:
In 2027 zal 50% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea
Gerecht op basis van peulvruchten
Zoutgehalte:
In 2027 zal 30% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen. In 2030 is het doel dat 50% van de producten in de meest gunstige categorie valt en maximaal 10% in de minst gunstige categorie.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea.
Groentegerecht
Zoutgehalte:
In 2027 zal 40% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen. In 2030 is het doel dat 50% van de producten in de meest gunstige categorie valt en maximaal 10% in de minst gunstige categorie.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea
Rijstgerechten
Rijstgerechten
Nasi- of rijstgerecht
Zoutgehalte:
In 2027 zal 30% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen. In 2030 is het doel dat 50% van de producten in de meest gunstige categorie valt en maximaal 10% in de minst gunstige categorie.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Iglo, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea.
Currygerecht met vlees(vervanger) en saus, met rijst
Zoutgehalte:
In 2025 zal 50% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Iglo, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea
Rijstgerecht zonder bijgerecht
Zoutgehalte:
In 2025 zal 50% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea
Sushi
Zoutgehalte:
In 2027 zal 30% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen. In 2030 is het doel dat 50% van de producten in de meest gunstige categorie valt en maximaal 10% in de minst gunstige categorie.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea.
Overige graangerechten
Zoutgehalte:
In 2027 zal 50% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea
Pasta- en noedelgerechten
Pasta- en noedelgerechten
Pastagerecht met tomatensaus
Zoutgehalte:
In 2030 zal 50% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Iglo, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea.
Pastagerecht met saus (geen tomatensaus)
Zoutgehalte:
In 2030 zal 50% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea.
Pasta- of noedelgerecht zonder bijgerecht en/of saus
Zoutgehalte:
In 2027 zal 50% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Iglo, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea
Lasagne of andere pasta-ovengerechten
Zoutgehalte:
In 2030 zal 50% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Iglo, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea.
Noedelgerecht met bijgerecht en/of saus
Zoutgehalte:
In 2027 zal 40% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen. In 2030 is het doel dat 50% van de producten in de meest gunstige categorie valt en maximaal 10% in de minst gunstige categorie.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Iglo, Jumbo, Lidl, Sligro, Superunie, Udea
Brood(vervangers) en ontbijtgranen
Melkproducten en plantaardige vervangers
Kaas
Vleesbereidingen
Vleeswaren en -conserven
Vis
Vleesvervangers
Vleesvervangers
Vleesvervangers
Zoutgehalte:
In 2030 zal 50% van de producten in de meest gunstige categorie vallen, omdat ze een laag zoutgehalte hebben. Maximaal 10% van de producten zal dan in de minst gunstige categorie vallen.
Deze afspraken zijn in overeenstemming met NAPV-doelstelling.
Ondertekend door: Albert Heijn, Aldi, Bidfood, Beyond Meat, Garden Gourmet, Hansel, Jumbo, Lidl, Superunie, Udea.
Vleesvervangers
Soepen en bouillons
Sauzen
Hartige snacks
Banket en zoetwaren
Dranken
Broodbeleg
Pizza, wrap, roti en hartige taart
Planning NAPV-Netwerkregisseur 2025
9 januari
Melkproducten en plantaardige vervangers
Vleesvervangers
13 februari
Melkproducten en plantaardige vervangers
Vleesvervangers
Vleesvervangers
27 maart
Portiegrootte-traject graan-, muesli-, fruit- en energierepen (verkenning portiegrootte)
Banket en zoetwaren
Banket en zoetwaren
10 april
Banket en zoetwaren
Smeer- en bereidingsvetten
Smeer- en bereidingsvetten
12 juni
Smeer- en bereidingsvetten
Vleeswaren- en conserven
Vleeswaren- en conserven
11 september
Vleeswaren- en conserven
Pizza
Pizza
6 november
Pizza
Overig/ uitloop
Overig/ uitloop
*De hele voedingsmiddelengroep wordt besproken, dus inclusief zo veel mogelijk bijbehorende subgroepen.
**Staan jouw producten niet op de planning in 2025? Laat je daardoor niet weerhouden en ga zelf aan de slag. Voor meer informatie: zie Stappenplan. ( Kan hier een hyperlink naar het Stappenplan?
Wil je ook meedoen aan bestaande afspraken of werk je aan een nieuw samenwerkingsverband?
Neem contact op met je branchevereniging en/ of met de NAPV-netwerkregisseur.
Praktijkvoorbeelden
Praktijkvoorbeeld ketensamenwerking
Bakkerszout 2.0
"Het project Bakkerszout 2.0 heeft als doel de gezondheid van brood te bevorderen door het natriumgehalte van bakkerszout te verlagen en het zout te verrijken met mineralen. Hiervoor werkt NBC vanuit een brede coalitie, met een heldere projectstructuur. Voor maximale acceptatie hebben we bakkers (industrieel en ambachtelijk), toeleveranciers en molenaars betrokken. Het project omvat een werkgroep Wet- en Regelgeving, werkgroep Smaak & Proces en werkgroep Communicatie, allen met een eigen coördinator. Aansturing vindt plaats via de Stuurgroep, met daarin de drie branches (NBOV, NVB en NEBAFA) die het proces bewaken en toetsten, en een externe adviseur met een wetenschappelijke voedingsachtergrond."
– Frank Janssen, directeur Nederlands Bakkerij Centrum (NBC)
Platform productverbetering
Deze landingspagina is het resultaat van een samenwerking tussen projectpartners uit alle relevante sectoren, om informatie, sectorafspraken en inspirerende voorbeelden over productverbetering te delen.


Contact
NAPV-netwerkregisseur en VWS
Maud Theelen heeft in opdracht van VWS als taak bedrijven en branches te activeren, verbinden en ondersteunen bij de NAPV en te helpen bij het maken van gezamenlijke NAPV-afspraken. Neem contact op via napv@productverbetering.nl
Foodvalley
Voor vragen over productverbetering die breder zijn dan de realisatie van NAPV-afspraken (bijvoorbeeld over innovatie, consumentengedrag, ondernemerschap, ketensamenwerking en het delen van productiefaciliteiten en kennis) kun je contact opnemen met de Healthier Food Communityvan Foodvalley: vera.hoynckvanpapendrecht@foodvalley.nl
Voedingscentrum
Voor inzage in het Fabrikantenportaal of vragen over het aanleveren van data aan de LEDA, kun je een mail sturen naar levensmiddelendatabank@voedingscentrum.nl
RIVM
Heb je vragen over de productgroepindeling of de NAPV-methodiek? Stuur dan een email naar de helpdesk van het RIVM: productverbetering@rivm.nl